Seçimler

Hepimiz, her gün kararlar veririz. Bunların bazıları "acaba ne giysem" veya "ne yesem" kadar sıradan ve doğaldır. Bazıları ise "acaba hangi işi yapsam" yada "hangi bölümü okusam" gibi daha zordur. Aslında aldığımız her karar bir şekilde geleceğimizi etkiler. Nasıl kız arkadaşımızı, sevgilimizi, eşimizi seçerken aldığımız kararlar doğrudan hayatımızı etkiliyorsa ve bu kararları gelişigüzel alamıyorsak benzer bir şekilde her seçim noktasında bir süreliğine düşünürüz "hangi elbiseyi giysem" de olduğu gibi. En basit kararmış gibi gözüken "acaba ne yesem" kararında yapacağımız bir seçim zehirlenmemize sebep olabilir ve bu sayede ertesi gün gideceğimiz iş görüşmesini kaçırabiliriz. Bu şekilde gelecek öngörümüz tamamen değişmiş olur. Bir yere doğru yürürken hangi sokaktan gideceğimize de karar vermemiz gerekir. Bizim seçmediğimiz yolda hayatımızın aşkı ile karşılaşabilme ihtimali vardı aslında ancak sadece başka bir yoldan gittiğimiz için bu fırsat kaçırmış da olabiliriz.

Buraya kadar aslında basit kararların bile nelere sebep olabileceğini anlatmaya çalıştım. Elbette çok fazla sayıda örnek var. Misal bir konuda birisine gerçeği mi yoksa onun kurgulanmış halini mi anlatacağımız bir karardır. Eğer gerçeği söylersek bunun sonuçlarına katlanmamız gerekir ama yalan söylersek de ayrıca onun sonuçlarına da katlanmamız gerekir. Bu noktada gerçekler veya yalanlar arasından hangileri, hangi oranlarla karıştırılıp anlatılması gerekir? Elbette bunların hepsi ayrı kararlardır ve sonuçları çok daha farklı olabilir. 

Şu anda ben zaman çizgisinde bir noktadayım ve davranışlarıma göre de geleceğim şekilleniyor. Benim kader anlayışım bu şekildedir. Elbette her şey bizim kontrolümüzde değildir. Kendi hayatlarımız konusunda sınırlı miktarda kontrole sahibiz. Bunlara kesinlikle katılıyorum ama verdiğimiz ve vereceğimiz kararlar ile kendi hayatımızı şekillendirebiliriz. Bu çerçevede geleceğe bakarım hep. Ciddi bir karar vermeniz gerektiği zaman geleceğimizin şimdiye düşen yansımaları üzerinden kurgularız seçenekleri. Ancak gelecek şimdiden kestirilebilir değildir. Vereceğimiz kararla ilgili olan değişkenleri alır ve onların farklı varyasyonlarını tasarlarız. Sonuçta oluşan ihtimalleri şimdi ile karşılaştırıp kararlar veririz. Örnek olarak; kız arkadaşınızdan ayrılma kararını vermeniz hayatınız boyunca yalnız kalma ihtimalini beraberinde getirir ama bütün olası ihtimalleri şimdiki durum ile kıyaslayarak kararımızı veririz. "Onun dırdırını çekeceğime hep yalnız kalırım" diyebildiğimiz an seçimimizi yapmışızdır.

Aslında her karar aşamasında evrenin bölündüğünü düşünürüm. Kız arkadaşından ayrılma noktasında olan adam örneğinden devam edecek olursak, onun hem ayrıldığı hem de ayrılmadığı iki farklı zaman çizgisi vardır. Fizik teorileri ile açıklanabilir bu durum ancak o derece fizik bilgim olduğun inanmıyorum. Bu yüzden başka yöntemlerle anlatmayı deneyeceğim şimdi. Nasıl karar verirken geleceğin yansımalarını şimdiye çekip düşünüyorsak, verdiğimiz karara göre de bir hayat yaşayacağız. Evlenme teklifi aldığımızda "evet" veya "hayır" diyebiliriz. Kabul edersek başka bir hayat, etmez isek başka bir hayatımız olur. O derece önemli bir karardır ki bu bütün hayatımız değişebilir. Kabul ettiğimiz bir zaman çizgisi ve kabul etmediğimiz bir zaman çizgisi daha var. Fizik teorilerine göre aslında bir karar aşamasında iki seçimi birden yaparız ve o kadar farklı zaman olur. 

Diyeceksiniz ki bunları neden anlatıyorsun bize. İki cevabım var bu soru için. İlki; "karar vermenin ne kadar önemli olduğunu anlatmak istedim" olur ve bu cevap tam olarak gerçeği yansıtmaz. İkincisi ise; "bu noktalarda gelecekten diğer benlerin gelip bana neyi seçersem neler olabileceğini anlatmasını istememdir, beklememdir". Elbette böyle bir ihtimalin olabileceğini hesaba katmıyorum ama yine de neleri kaybedebileceğimi bilerek seçim yapmak istemem en doğal hakkım değil mi? Sonuçta zifiri karanlık bir yer olarak gözükür gelecek. Ancak biz bu an içerisinde geleceğe dair imgeler oluşturup renklendirmeye çalışırız o karanlığı. 

Geleceğime karşılaşabileceği sorunlarda yardımcı olmaya çalışan birisi olarak bu yazının da bir diğer gizli amacı da geleceğime yol göstermektir. Bir referans noktası oluşturmak istedim anlayacağınız. Uzun lafın kısası kararlar önemlidir, onlara dikkat edelim yoksa bütün hayatımız değişebilir sonra.

0/Post a Comment/Comments