İşaret dili öğreniyorum =))

Selam arkadaşlar yeni kampanyamızın açılışını yaptık ve büyük bir hızla ilerliyoruz. Size bu kampanyanın detaylarını anlatmak istiyorum. Daha fazla neler yapabiliriz, işaret dilini nasıl öğrenebiliriz gibi sorularına cevap vermek amacım.

Kampanyamızın amacı önceki yazımda da belirttiğim gibi işitme engelli kardeşlerimize yardımcı olmak. Diyebilirsiniz ki benim bir kelime öğrenmem onlara nasıl yardımcı olacak. Bu sorunun cevabı oldukça basit aslında onları anlamak için çaba göstermiş olacağız. İnanın bana bu çabayı göstermemize ihtiyaç duyuyorlar. Bizimle konuşmak istiyorlar. Mutlaka etrafınızda işitme engelliler vardır kampanyamıza onlara "günaydın" diyerek başlayabilirsiniz mesela. Sonra "nasılsınız" diye sorabilirsiniz. Bunu yaparsanız eğer onların ne kadar mutlu olabileceğini görürsünüz. Her gün sadece bir kelime bile öğrenseniz bu yılda 365 kelime yapar ve siz bir yıl sonra işitme engelli birisiyle onların lisanından konuşabilir hale gelirsiniz. Günde 10 kelime öğrenseniz eğer bu yılda 3650 kelime yapar ve neler olabileceğini siz düşünün. Dünyayı herkes için yaşanabilir yapmak bizim elimizde.

Bunların haricinde bu projeyi sahiplenmek ve yaygınlaştırmak da sizin elinizde. Kendi duygu ve düşüncelerinizi anlatan yazılarla katkıda bulunabilirsiniz. Bu projeyi etrafınıza yayabilirsiniz. Arkadaşlarınızı ve ailenizi de işaret dilini öğrenmeye yönlendirebilirsiniz. Unutmayalım onlar bizim dünyamızı anlamak için çok çaba sarf ediyor. İşaretlerimizi anlamaya çalışıyorlar, mimiklerimizi jestlerimizden kelimelerimizi anlamaya çabalıyorlar. Bizde onları anlamak için çaba sarf edelim. Projemizin başlangıç noktası burası ve buradan dünyayı herkes için daha yaşanabilir kılmaya doğru ilerliyor. 1MK olarak bizim bir düşümüz var geleceğe dair. Bu düş'ü bizimle paylaşmak ister misiniz?

Türk İşaret Dili Biliyorum eğer biliyorum derken baş parmağınız çenenizdeyken elinizi dışarıya doğru hareket ettirirseniz bu bilmiyorum anlamına gelir. =))
 
Kaynak siteler:

Boğaziçi Üniversitesi İşaret Dili Kaynak sitesi
http://www.cmpe.boun.edu.tr/tid/index.php buradan videoları izleyebilirsiniz. Çalışmak için oldukça güzel kaynaklar sunuyor.
İşitme Engelliler Federasyonu Resmi İnternet Sitesi
http://www.turkdeaf.org/
Türk İşaret Dili Sözlüğü
http://www.cmpe.boun.edu.tr/pilab/tidsozlugu/

0/Post a Comment/Comments