İşaret dili öğreniyoruz

Sizi duymuyorum, sizi görmüyorum. Sürekli olarak bağırıyorsunuz etrafımda ama sizi duymuyorum. Sanki etrafımda sessiz bir bölge var. Dışarıda onca konuşan siz yanıma geldiğinde sus kesiyorsunuz. Dışarıda anlatacak onca şeyi olan siz yanıma geldiğinde dilinizi yutuyorsunuz. Oysa bende konuşmak istiyorum, bende anlatmak istiyorum bazı gecelerde. Dinleyenim olmuyor ama benim ne zaman gelseniz sessizce biraz kalıp gidiyorsunuz. Oysa bende konuşmak istiyorum, oysa bende anlatmak istiyorum.

Kim olduğunuzu bilmek istiyorum mesela. Bir gün gelip bana kimliğinizi anlatmanızı sizi kendinizden tanımak istiyorum. Davranışlarını incelemek, hesaplamak, derecelendirmek değil sizi tanımak istiyorum ama siz konuşmuyorsunuz etrafımda. Ben ise anlatmak istediklerimi duvarlara anlatıyorum. Geceleri ellerimi duvara dayararak uyuyorum bilmezsiniz tabi. Ben sadece konuşmak istiyorum. Ben sadece anlatmak istiyorum.

Sanki etrafımda karanlık bir bölge var. Hiçbir şey göremiyorum onun yerine hayal ediyorum sürekli. Sizi görmüş gibi yapıyorum bazen, bazen ise sadece düşlüyorum. Nerede olduğumu bilmiyorum hiçbir zaman. Bana nerede olduğumu anlatmanızı çok isterdim doğrusu. Neye dokunduğumu tarif etmenizi o kadar istiyorum ki. Ancak bu şekilde hayal edebiliyorum onları. Ancak bu şekilde kurgulayabiliyorum. Ancak bu şekilde görebiliyorum ben. Hayallerimin neye benzediğini sorsanız anlatamam biliyor musunuz. Oysa bende görmek istiyorum etrafımı, sizleri, dünyayı. Bulutları da görmek istiyorum havada uçan sinekleri de. Oysa ben sadece bilmek istiyorum.

Lütfen yardım edin bana anlatın, benim lisanımda konuşun. Göremiyorsam eğer bana dünyayı tarif edin ki hayal kurabileyim. Duyamıyorsam eğer konuşamıyorsam lisanımı bilin, benimle konuşun. Sizinle konuşmaya ihtiyacım var benim, size anlatmak istiyorum her şeyi. Benim lisanımı öğrenin lütfen, benimle aynı dilden konuşun. Size ihtiyacım var. Beni anlayın lütfen, aranıza alın...

İşitme engelliler için ne yapabiliriz hiç düşündünüz mü? Onlar sürekli olarak bizi anlamaya çalışırken onlara nasıl yardımcı olabileceğimizi hiç kurguladınız mı? Mesela her birimiz onların lisanında birkaç kelimeyi bilsek neleri değiştirebileceğimizi bir düşünün. Onları anlamayı hiç denediniz mi? Onlarla onların anlayacağı şekilde konuşmak çok da zor değil aslında. Bu sosyal projede herkesi işaret dilinden her gün bir yeni kelime öğrenmeye çağırıyoruz. Bu sayede neleri değiştirebiliriz bir düşünün lütfen. Onların anlayışa ihtiyacı var. Peki ya biz onları anlamaya hazır mıyız? Küçük bir değişiklik yapmayı öneriyorum size ve bu değişikliklerle dünyayı daha yaşanılabilir kılalım herkes için. Bizimle misiniz? Unutmayın dünyaayı daha güzel, daha yaşanabilir kılmak bizim elimizde.

Bugünün kelimeleri: 
Günaydın İyi akşamlar Nasılsın? İyiyim

1/Post a Comment/Comments

Adsız dedi ki…
1mk deki vidolara her gün bakıyorum yapabiliriz/m