Dünya Kadınlar Günü

Öncelikli olarak Dünya Kadınlar Gününde tüm kadınların Dünya Kadınlar Gününü kutlarım. Çok önemli bir gün çok derin anlamları içinde barındıran bir gün bu. Toplumdaki eşitsizliklere karşı duran ve bu duruşu da birliktelik ile düzeltmeye çalışan bir gün. Evet, dünyada bir kadın erkek eşitliği yok yapılmaya çalışıyor ama yok. Kadınların bin yıllarca onlardan uzak tutulan haklarını büyük bir hızla kazanmaya çalıştığı bir süreçten de geçiyoruz evet. Bu süreçte modern insanın kabul edemeyeceği olaylar oluyor başta kadına karşı sonra ise tüm insanlığa karşı. Baktığımız zaman modern kadının toplumdaki yeri neresidir, neresi olmalıdır gibi sorular dolanıyor etrafta. Modern kadın kimdir? Modern kadın ortaçağın erkek egemen toplumundan kurtulmaya çalışan kadındır. Ki bu zor bir süreçtir ve buna destek olunması gerekir. Eğer aynı işi yapan bir kadın ve bir erkeğin aldığı ücretler eşit olamıyorsa veya o kadın iş yerinde farklı muammele görüyorsa bunların çözülmesi gerekir ki bu çözüm bilinç ile olur, bilmek ile olur. Haklarla ve hakların korunması ile gelir bu eşitlik. Direnmekle gelir belki çabalamakla gelir, savaşmakla gelir belki.

Kadının daha doğrusu modern kadının hakları için savaştığı bir çağdayız ve haklarını hızla almakta olduğu. Ancak hala sorunların olduğunu görüyoruz. Demokrasinin savunucusu olan Avrupa'da bile ücret eşitsizliklerini varlığını sürdürüyor ancak bu haklı bir olay değil. Erkek ve kadın eşit olmalı, beyaz ve siyah, Amerikalı ile Afrikalı, Hindistanlı ile Avrupalı. İnsanlara insan olduğu için değer verebildiğimiz noktada bu eşitliğin gerçekliğinden konuşabiliriz. Bir geçiş dönemindeyiz dünya olarak bir değişim sürecinden geçiyoruz. Kadın daha fazla bilip, daha fazla öğrenip haklarının peşinde savaşıyor buna karşı duran ortaçağdan kalma alışkanlıklar direniyor. Dirençler kırılacaktır elbet ancak yukarıda bahsetmiş olduğum eşitliklerin gerçekleşmesi için daha fazla direncin kırılması gerekiyor. Bunlarda İnsan Hakları ile olabilir ancak. İnsanın insan olduğu için kazandığı haklardan bahsediyorum. Kendi içinde ayrımlara gitmeden sadece insan olduğu için kazandığı haklar. Yaşamak hakkı gibi mesela, düşünmek hakkı gibi, çalışmak hakkı gibi, mutlu olmak hakkı gibi. Bu listeyi oldukça uzatabiliriz belki sonsuza kadar gidebilir. Ancak bende yaşama hakkından sonraki en önemli hak eşitlik hakkı. Aynı sosyal imkanlara sahip olma hakkı. Renklere veya kromozomların dizilişine bağlı olmadan, ırk veya gelir farklılıklarını hiçe sayan bir eşitlik.

Belki benim düşüm gerçekleşmeyecek bu dünyada. Tüm insanların eşit olduğu bir dünyayı asla göremeyeceğiz. Ancak benim gibi düşünen insanların sayısının çok fazla olduğunu biliyorum. Unutmayın düşler geleceği şekillendirir eğer biz aynı dünyayı düşlemeye devam edersek bir gün düşlerimiz gerçekleşecektir. Herkesin eşit olduğu bir dünyanın düşüyle herkesi selamlıyorum ve tüm Kadınlarımızın Dünya Kadınlar Gününü kutluyorum.

Saygıyla kalın...

0/Post a Comment/Comments