Discworld, the Color of Magic



Geçenlerde nette gezinirken mükemmel Diskworld serisinin filmine rastladım. Nasıl olmuştur acaba diye düşünürken izledim. Çok eğlenceliydi öncelikle bunu söylemeliyim, hele ki kitaplarını okumuş frpsini oynatmış, türkçeleştirmiş internet sitesi hazırlamış birisi olarak filmden fazlasıyla memnun kaldığımı söylemek istiyorum. Efektler, oyuncu kadrosu ve ölüm kesinlikle harikaydı. Hazır fırsat bulmuşken biraz Discworld neden bukadar özeldir, bundan bahsetmek istiyorum.

Discworld dediğimiz seri aslında bütün fantastik kurguyla dalga geçen bu ensada da okuyucuya gülme krizleri yaşatan birseridir. Terry Pratchett tarafından yazılmaya başlanmış olan seri onlarca kitaptan oluşmakta ve her birisinde ayrı bir heyacan, ayrı bir tat taşımaktadır. Zaten aşağıda frp sistemi için hazırladığım sitenin linkini veriyorum fakat diskdünya hakkında biraz daha konuşmak istedim. İsteyen siteye geçerek ordan devam edebilir. =)

Devasa bir kaplumbağanın sırtında dönen dört filin üzerinde duran disk şeklinde bir dünya düşünün, işte diskdünyamızda bu oluyor. Birçokları bu dünyanın genç, yaramaz tanrıların canları sıkıldığı için yaratmış olduğu bir oyuncak olduğunu düşünüyor olabilir ancak disk bunun çok daha ötesindedir. Amaçsızlığı amaç edinmiş insanların yaşadığı bu diyarda, her türlü imkansızlıkların gerçekleşebildiğine tanıklık edilmiştir. "Gerçekte böyle bir dünya yoktur çünkü yaşlı ve bilge tanrılar genç tanrılara ders olsun diye yok etmiştir uzunca bir süre sonunda veya en kısa zamanda yok edeceklerdir" der astrozoologlar -astronomi ve zoolojinin bir bileşeni olarak türemiş bilim dalı. Astronomi evrenle ilgilendiği için, zooloji de kaplumbağayla alakalı olduğu için-. "Bu sebepledir Büyük A'Tuin'in ebedi yolculuğu. O yaşlı tanrıların bu oyunun farketmiş ve bu sebeple devamlı kaçmaktadır." diyenlere de rastlamışlardır fakat diskte inanç pek yaygın olmadığı için bu teoriler pek ciddiye alınmamıştır. Ancak bu anlatılanlar diskin kendisi kadar gerçektir. Böyle bir dünyada kıyamet üzerine de çalışmalar yapılmıştır ki bu çalışmalar kaplumbağanın cinsiyetini öğrenmeyi gerektirmektedir :)

Diskdünya böyledir işte, ben okuyun derim sonra filmi izleyin. Garanti veriyorum ki çok eğlenirsiniz.

IMDB linki: http://www.imdb.com/title/tt1079959/

Hazırladığım Diskdünya sitesi: http://naserious.googlepages.com/discworld

Frp i,,çevirilerimi yayınladığım sitem: http://naserious.googlepages.com/home

0/Post a Comment/Comments