Referandum yaklaşırken

Bir referandum daha yaklaşmakta. Evet, hayır tartışmaları süre dursun önümüzde vermemiz gereken önemli bir karar var. Aslında bu konuda yazmayı uzun zamandır planlıyordum. Ancak herkes gibi neden evet veya neden hayırı maddeler halinde sıralamak ve bu şekilde kendi görüşümü insanlara empoze etmek pek bana göre değil. Bunun yerine size araştırmanızı tavsiye edeceğim. Evet veya hayır diyecekseniz de bilerek seçiminizi yapmanızın öneminden bahsedeceğim. Bir birey olarak düşünüp kendi kararlarınızı partilerden, insanlardan bağımsız olarak vermenizin önemini anlatacağım size. Sonra isterseniz evet isterseniz hayır dersiniz. Ancak önemli olan demokrasimiz açısından bu derece önemli olan bu aşamada sizin inanarak kararınızı vermenizdir.

Benim oyumun rengi belli ama bu yazı boyunca bundan bahsetmek istemiyorum. Daha önce de söylediğim gibi başkaları gibi size düşüncelerimi size empoze etmek istemiyorum. Düşünün önünüze bir seçenek geldi bir şeyleri değiştirmek ve değiştirmemek üzerine. Eğer değişiklerin ülke yararına olduğunu düşünüyorsanız evet düşünmüyorsanız hayır diyeceksiniz. Aslında çok basit bir süreç ancak gördüğüm kadarıyla kimse neye evet veye neye kayır dediğini tam olarak bilmiyor. Bence bu çok önemli bir eksiklik. Bir ideolojiyi veya siyasi görüşün peşine düşüp seçim yapmak kolaydır her zaman. Ancak doğru mudur bunu tartışmak istiyorum biraz. Birey olmak demek bağımsız olmaktır, özgür olmaktır. Düşüncelerimizde, fikirlerimizde hatta davranışlarımızda özgür olmaktır birey olmak. Araştırmak, sorgulamak, düşünmektir. Gerektiği zaman karşı çıkmak, gerektiği zaman destek vermektir. Bunları yaparken özgür iradeyi kullanmak ve akıl-mantık çerçevesinde karar vermektir. Şimdi bunu referanduma uygulayalım ve soralım "neye or vereceğinizi ne ölçüde biliyorsunuz?"

Bir birey olarak bizim devlet üzerindeki en önemli hakkımız "seçme ve seçilme" hakkıdır. Yani biz millet vekillerini, cumhurbaşkanını, belediyeleri seçebiliyoruz. Aynı zamanda da kurallarına uymakla zorunda olduğumuz anayasayı da biz seçeriz ve biz değiştirir. Bunun yolu siyasi bir cümle ile "sandıktan geçmektedir". Bu nedenle bu vatandaşlık görevini tüm milletimin yerine getirmesini istiyorum. Vereceğiniz oy ne olursa olsun gidip referandumda görevinizi yerine getirmeniz gerektiğine inanıyorum. Bundan önceki anayasa değişiklerinde olduğu gibi bu sefer boynumuz arkasında soğuk namlular yok. Kandırılmış değiliz eğer araştırıp, incelersek. Bu yüzden ben herkesin neye oy verdiğini bilmesini istiyorum. İsteyen evet der isteyen hayır. İnanın bu sorunumuz değil. Demokratik bir devletsek eğer biz, demokrat olduğumuzu iddia ediyorsak eğer önce neye oy verdiğimizi bilmeliyiz.

Kabul edelim çok kapsamlı bir değişiklik paketi değil. Ancak içinde değişebilecek çok ama çok önemli maddeler var. Bence bu noktada iki tarafı da dinlemeliyiz. Hangi maddeler geliyor, neden hayır veya neden evet demeliyiz. Bunları dinlerken ama elemede yapmalıyız partizan söylemleri, ön yargılı veya dar görüşleri dikkate almamalıyız. Bize her gün sunulan onlarca farklı bilgiyi kendi mantık süz geçimizden geçirip değerlendirmeliyiz. Bize ters bir düşünce yöntemi biliyorum. Şimdiye kadar hep önümüze bir şeyler sunuldu gerek boynumuz arkasındaki soğuk namlularla gerekse yalanlarla sunulanı onaylamamız sağlandı. Bu dönemin bittiğini hissediyorum ben ve halkımın kendi kimliğini bulmaya başladığını. Demokrasimiz açısından önemli bir öz bilinç bu kabul etmek gerekir. Her ne kadar karşı çıkanlar olsa da, toplumu hala eskisi gibi görmek istese de biz değişiyoruz. Kendimize daha fazla güvenen ve sesi daha güçlü çıkan bir ülke oluyoruz. Vatandaşımın bu demokrasi bilincine ulaşmaya başlaması mutlu ediyor beni.

Anayasa değişikliği neleri içinde barındırıyor biraz bundan bahsedeyim. Öncelikle benim en çok sevdiğim yanı, çocuk, aile, özürlü, yaşlı haklarının anayasal güvence altına alınması ve bu şekilde pozitif ayrımcılık yapılabilmeye imkan tanıması. Pozitif ayrımcılık şu zamanlarda devlet tarafından yapılamıyor ve oldukça üzücü sonuçlar yaratıyor. Bunun haricince 12 Eylül darbecilerinin yargılanması var ki bence tarihi bir madde. Yargı bağımsızlığı ve yargı tarafsızlığının da bu paket ile sağlanacağı söyleniyor. Bununla birlikte AB normlarına uygun bir yargı düzeni ve bireylere anayasa mahkemesine başvuru hakkı tanınması da içerikler arasında. Sendikal haklara ve grev hakkının elde edilmesi, devlet memurlarına dair alınan cezaların yargıya açılmasına, daha fazla insan hakları ve daha fazla demokrasi bu paketin vaat ettikleri arasında.

Hayır cephesinde ise yargının ele geçirilmesi, ülkenin despotik bir rejimle yönetilmesi, ülkenin bölünmesi gibi korkular var. Benim anlamadığım şey ise korkuların özgürlüklerin önünü alması. Bu nedenle işte herkesin özgürce düşünmesini ve siyasi baskılara veya ideolojilere kulak asmadan kendi kararlarını vermesini istiyorum.

Bu konuda ben vatandaşlarıma güvenirim. Bir düşüm var benim ve bu yolda atılacak her adımı da desteklerim. Bu nedenle oy verirken daha bilinçli bir şekilde ve nedenleri bilerek, korkularımızla değil mantığımızla hareket etmemizi öneriyorum. Çıkacak sonuç her ne olursa olsun vatana ve millete hayırlı olmasını dilerim.

Daha güzel bir gelecek için, ben "...." diyorum...

3/Post a Comment/Comments

Resmin , AKp amblemine benzemesi ne kadar ilginç değil mi?
Oğuz Marangoz dedi ki…
hangi resmin diye sorasım geldi birden.
SesSzLiK... dedi ki…
bende Akp amblemine benzettim..