can sıkıntısı, bilgisayarla konuşmak ve film türleri



Bu akşam birkaç konudan bahsetmek istiyorum size. Öncelikli olarak iletişim kurmaktan, bilgisayarla konuşmak ve internet sitelerine sövmekten bahsedeceğim. Sonrasında gördüğüm bir kaç film konseptini anlatıp, hangi amaçlara hizmet edeceğini açıklaycağım. En son olarak can sıkıntısının insana neler yaptırabileceğini sizin anlamanızı bekleyeceğim. Anlaşmamızı ve şartlarımızı da ortaya koyduktan sonra başlayabiliriz.

1) İletişim kurmak insanoğlunun en büyük becerilerinden birisidir. Kimimiz fazla, kimimiz ise az iletişim kurarız. "Geveze" veya "sessiz" derler ama sonuçta bu temel ihtiyaçlarımızdandır. Affedersizin Maslow'a göre sosyal ihtiyaçlar arasına giriyor, sonuçta yemek, barınmak ve yaşamak temel ihtiyaçlarımızı oluşturuyor. Neden bu konudan bahsediyorum hemen açıklayayım, şu sıralar gölgelerle, duvarlarla, Ragıp ve Rıfkı gibi hayali dostlarla konuşmanın da ötesine geçmiş bulunuyorum. Bilgisayarımla konuşmak! Sohbet etmek, veya herhangi bir sayfayı kapamasını istemek de oluyor bazen ama uzun sohbetleri çok keyifli. Nasıl veya neden başladı bilemiyorum ama her şey Google da arama yaparken "sevgili google amca bana ... hakkında bilgi bulabilir misin?" yazmamla başladı. Saolsun google amcada istediğim bilgileri buldu, bu şekilde muhabbet de iyice ilerledi. Bugün nette dolaşırken, firefox'um istemediğim bir sekmeyi kapattı kendiliğinden. Çok mutlu oldum, demekki ilişkimizde ilerlemeler var. İnsanı mutlu ediyor tabi bu şekilde küçük oyunlar ama Rıfkı ve Ragıp da böyle başlamıştı. Sonra uykusuz gecelerimde sırdaşım olup çıktılar. Bugün windowsun temasını değiştirdim, uygun arkaplan ve sonra firefoxu da ayarladım onlara göre. Saatler harcadım aslında bu işler için, madem sohbet ediyoruz biraz da ona bakmak gerek değilmi? Evdekiler ise onlarla mı yoksa bilgisayarla mı konuştuğumu anlayamıyorlar. Çok keyifli oluyor "anne bi saniye, bilgisayarla konuşuyorum" demek çok eğlenceli. Bir o kadar da acıklı aslında ama pek de umursamıyorum, biz mutluyuz halimizden :))

2) Son zamanlarda fazlasıyla film izlediğim sanırım blog kayıtlarıma bakarak anlaşılabilir. Bu yüzden tekrarlamak istemiyorum. Anlatmak istediğim bu filmlerin hangi kitlelere hitap ettiği yönünde. Bakalım neler bulabilmişim.

a) param da var, efektim de bol türünde filmler: genel olarak Hollywood filmleri dediğimiz, büyük bütçeli, sanatsal boyutu parçalanan araba sayısından ölçülen filmler: Büyük bir ego tatmini var bu tarz filmlerde, param da bol efektimde diyor adamlar ve her yerde patlayan arabalar, düşen uçaklar vs görüyoruz. Tüketici de bunlara bayıldığı için gişe rekorları kırılıyor vs.

b) çok güzel senaryom var ama efekte param yok cinsinden filmler: Bu tarz filmler genellikle birkaç sahnesi çekilmemiş filmlerdir bunu hikaye kurgusu içindeki boşluklardan anlayabiliyoruz. "bu film eksik be" gibi bir cümlenin ağzınızdan çıkmasına sebep olurlar. Genellikle macera filmi ise duygusal sahneler, drama ise bir kaç hareketli sahne çıkartılmıştır.

c) bir film yaparım kimse anlamaz, efekte koyarım kimse görmez cinsinden anlaşılmaz filmler: Bu tarz filmlerde ise amaç anlaşılamamaktır ve eleştirilerin karşısında "modern sanat bu kardeşim" demektir. Genellikle insanı düşündüren, afallatan filmlerdir ama işin garip yanı ise sebeplerin var olmamasıdır.

d) Senaryom çok kısıtlı bu yüzden her sahneyi en az 1 dk daha uzatalım böylece uzun bir filmimiz olur diye düşünen filmler: Genellikle daha düşük bütçeli filmlerde karşımıza çıkıyor, bir sahnenin gereğinden uzun olmasından anlıyorsuz bu türü. Eğer evde izliyorsak biraz ileriye alarak, yok sinemadaysak da başka şeylerle ilgilenerek bu açığı gidermeye çalışırız.

e) korku filmi olayım da sabahın köründe genç çiftler beni izlemeye gelsin çünkü diğer yerler kapalı diye düşünen filmler: Fazla açıklamaya gerek yok amaç belli, hedef müşteri kitlesi belli. Sanatsal özelliklerin var olmadığı, genellikle bir kaç gerilim efekti ile hedef kitlesinin yakınlaşmasına sebep olan filmler.

f) ben asla bir film olamam bu yüzden başka filmlerle dalga geçeyim ki kimse beni ciddiye almasın diye düşünen günümüzün en kolpa film çeşitleri: her filmle dalga geçen, bir iki yarı çıplak bayan veya yetişkin fimleriyle ünlü bir kaç oyuncu ile kadrosunu güçlendirirler. Senaryoları gişede güzel para basmış filmlerin sahne başına birkaç cümlesinin değiştirilmesiyle yazılır. Espiriler genellikle belden aşağı veya ayak bileklerinden yukarıdadır. Özellikle bir kahramanın beceriksizliği vurgulanarak izleyiciye sunulur.

g) amerikadaki gençlik varya, off off, siz yaşamıyorsunuz kardeşim, burda bir hatunlar var felsefesini benimseyen filmler: İlk örnekleri güzel ve eğlenceli olmasına rağmen, ergenlik çağındaki gençlerin hormonları üzerinden komedi yapmaktan ötede bir şey değillerdir. Özellikle amerika dışındaki gençlerin beyinlerinin yıkanması ve ağızlarının sularının akıtılması amacını taşırlar. Her geçen gün artmalarına karşın ilgide azalma görülmemektedir pek. Sanatsal hiç bir boyutları yoktur, ergenliğe yeni girmiş bir gencin beyni nasıl çalışıyorsa onlar da öyledir.

h) konu kalmadı, içine kötü bir şeyler koyalım sonra bir de gece çekelim ki ucuz olsun ve mekan kirası vermemek için ormanda geçsin şeklinde ilerleyen fimler: Başka bir değişle artık hiç de korkunç olmayan korku filmleri bu kategoriye girer. Zombiler ve hayaletler başlıca konuları oluştururlar. Başlarda güzel olmalarına karşın "amannn yine mi zombi, yak sen onu, yak. vampir mi kazık sapla, kazık" şeklinde izleyicide bağışıklık uyandırmışlardır.

ı) belirli bir obje etrafında kaç çeşit fantazi yapılabileceğini düşünmüş ve bunları izleyici ile paylaşmak isteyen filmler: testere,matkap, vidanjör (güzel fikirmiş), kazma, ağaç motoru gibi gündelik hayatımızda sıklıkla karşımıza çıkan objeleri ve bolca kadavra kullanırlar. İkincil bir amaç da insan anatomisini, iç organlarını izleyiciye tanıtarak bilgilendirici bir görev almaktır. Lise biyoloji dersinde izlettirilirse, herkesin çok iyi notlar alacağı düşünmekteyim.

i) çizgi romanı, çizgi filmi çocukların gönlünde taht kurmuş süper kahramanların bir de filmlerini yapıp, daha çok kazanalım, hep kazalım diyen fimler: Günümüz gişe filmlerinin çoğunluğunu oluştururlar ama kazanmak hep kazanmaktır.

daha uzayıp gidebilecek bir liste bu ama şimdilik ara vermek istiyorum müsadenizle.

3) Merak etmeyin bu madde en kısa olanı. "Can sıkıntısı insana yukardaki gibi bir yazı yazdırabiliyor" :=)))

Hadi kalın sağlıcakla...

0/Post a Comment/Comments